Pregătește-te să primești mai mulți bani: patronii români cresc salariile. Cât vei primi în plus

de: Mădălina Bahrim
06 04. 2022

În această perioadă marcată de scumpiri și de instabilitate, e tot mai evident pentru patronii români că angajații au nevoie de mai multe resurse financiare, pentru a face față provocărilor traiului de zi cu zi. Prin urmare, e așteptat un val de majorări salariale pentru angajații români.

Din cauza inflației care se situează în jurul valorii de 8,5-8,6%, dar și a previziunilor Băncii Naționale a României (BNR), conform căreia va trece de pragul estimat anterior, de 11%, în următoarele luni, oamenilor le scade puterea de cumpărare. Practic, suntem nevoiți să cumpărăm mai puține, cu aceiași bani. Ca să ne menținem nivelul de trai, trebuie să beneficiem de o creștere a veniturilor proporțională cu inflația.

Până aici, totul e clar, doar că managerii români nu-și permit majorări de peste 11 procente, ca să acopere rata inflației și spun că vor oferi, în medie, creșteri salariale de aproximativ 7%.

Decât deloc, tot e bine, dar nu vom crește calitatea vieții

Desigur că aceste vremuri sunt dificile și pentru mediul privat, care trebuie să facă față, la rândul său, scumpirilor, iar aceste majorări constituie suma unor eforturi și intenții bune. Însă, matematic vorbind, majorările salariale nu vor ajuta românii să trăiască mai bine. Vor reuși, ce-i drept, să mai preia din povara scumpirilor, însă puterea de cumpărare va continua să se degradeze.

„Politicile de beneficii și practicile salariale ale companiilor au rolul de a contribui la atragerea, retenția și motivarea angajaților în condiții de eficiență economică. După creșteri salariale medii constante de 4-5% în ultimii ani, majorarea de 7% estimată pentru acest an este rezultatul eforturilor pe care companiile le depun pentru a atenua efectele inflației păstrând și sustenabilitatea economică a măsurii”, a spus Narcis Popescu, Director Consultanță HR, Mercer Marsh Benefits Romania.

Trebuie arătat și faptul că numai 18% dintre companiile chestionate au ales să acorde beneficii financiare pentru angajații care lucrează de acasă în condițiile Legii nr. 296/220. Valoarea medie brută a sprijinului financiar anual acordat unui angajat este de 1.679 de lei, potrivit companiilor care acordă acest tip de sprijin. 13 companii au precizat că acordă acest tip de sprijin lunar în timp ce 11 companii concentrează beneficiul într-o plată unică anuală.